Recenzii

In Statele Unite a aparut
"Rumanian Air Force-The Prime Decade"
de Bernád Dénes


Press here for the English version of the book review
Coperta volumului


Dupa ce o avanpremiera a lucrarii a aparut sub titlul "AVIOANE TRICOLORE IN LUPTA" in paginile revistei "Aviatia", in traducerea domnului Daniel Chirulescu, in Canada a vazut lumina tiparului versiunea originala, in limba engleza a cartii "Rumanian Air Force-The Prime Decade 1938-1947" a autorului Bernád Dénes.

Dupa un obicei confirmat de toate lucrarile anterioare, aceasta carte trateaza din nou o tema foarte putin cunoscuta de public, mai ales in Romania, pentru ca participarea aviatorilor romani la campaniile aeriene ale celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost ascunsa cu grija de "istoricii" oficiali ai regimului comunist, ba mai mult, o mare parte a eroilor aerului, autori ai unor fapte de bravura deosebite au fost pedepsiti, incarcerati, marginalizati dupa terminarea razboiului si schimbarea de regim.

Cartea urmareste in paginile sale istoria Aeronauticii Regale Romane, a fortelor aeriene romane, de la primele incercari de dotare a armatei aerului cu aparate de zbor performante in vederea razboiului care devenise iminent, pe traseul sinuos si plin de sacrificii al celor doua campanii purtate, pe frontul de Est cat si pe cel de Vest, pana la durerosul epilog reprezentat de schimbarea de regim de dupa razboi.

Documentarea minutioasa da acestor pagini o valoare istorica deosebita, avand in vedere abundenta faptelor, cifrelor si a exactitatii descrierii evenimentelor, astfel avand la indemana o fresca reala a efortului facut de aviatorii romani in timpul decadei 1938-1947.

Citind cartea veti putea afla detalii privitoare la aviatori, tipuri de avioane si armament, lupte aeriene si fundalul politico-militar, relatiile intre aliatii diverselor circumstante, schimbarile spectaculoase ale conditiilor istorice si efectul lor asupra armatei aerului, intr-un cuvant o fresca unitara a unui razboi prea mare pentru o tara atat de mica.

Pana cand aceasta lucrare va fi disponibila si cititorilor nostri, oferim in avanpremiera cateva imagini ale copertei volumului, si a catorva pagini din interior, care sa va dea o imagine asupra valorii sale cat si a conditiilor deosebite de care beneficiaza la editare. In acelasi timp va invitam sa cititi articolul "AVIOANE TRICOLORE IN LUPTA" a domnului Bernád Dénes care reda in rezumat informatiile cuprinse in aceasta lucrare.

Pagina de interior. Apasati aici pentru o imagine marita
Fazekas ZoltanPagina de interior. Apasati aici pentru o imagine maritaPetrosani, 21 iulie 1999