Ionel Becherete-Vadeni
DIN ISTORIA AVIATIE HUNEDORENE

 

Main cover of the book

Deci ... a mai aparut o carte. Mai exact, in zilele care urmeaza, o carte despre trecutul civilo-militar si aviatic al judetului Hunedoara va vedea lumina tiparului. Titlul: "Din istoria aviatiei hunedorene". Autorul:Ion Becherete.
Unde si cum putem situa aceasta scriere si ce putem spune succint despre ea?
In primul rand: Nu este cartea unui scriitor speculant (am avut si avem insa destui...). Nu este cartea unui necunoscator sau a unui cronicar indiferent, distant rece. Dimpotriva este scrierea implicatului prin cunoasterea marturisirilor (piloti ai ultimului razboi mondial), mandatat de catre acestia pentru a le face cunoscute faptele de arme. Este deci cartea de buna credinta si marturisire, de indeplinire a unei datorii asumate.
Impartita in doua parti, intaia parte a volumului ne ia de mana si ne duce prin si peste ani pe campuri de zbor, peste ierburi/pe sub nori, prin tinuturile hunedorene si adiacente. Sub creste de deal, alaturi de apele Crisului, Jiului, Muresului, trec ani, planoare, avioane, oameni... Copii cresc si devin aviatori, instructorii "se trec", scolile de zbor se dizolva si se ascund sub cenusa de uitare a timpului comunist. Unele renasc insa spre o si mai puternica afirmare.
Arealul pare predestinat. Aglomerat prin numarul scolilor de zbor, terenurilor, exceptionalilor dascali, ctitorilor clarvazatori, comandantilor demni de functii, constructorilor de planoare si mesterilor de intretinere cu totul exceptionali, cat si a elevilor, cei care si-au inaltat cu mandrie fetele si (de ce nu) aripile de un fel de ingeri modesti ai pamantului.
Cred ca aceasta prima parte este inedita, atat prin bogata si documentata informare oferita, cat si prin intoarcerea spre timpul, oamenii, necazurile si reusitele zborului in perioada de formare in Romania unor ani prea usor uitati.

A doua parte a cartii ne ia de inima si ne poarta spre cei cu inima curata, sincera, care in anii razboiului si-au jertfit tineretea si adesea chiar viata spre slujirea si apararea patriei, in lupta purtata in cel de-al doilea razboi mondial. Aproape toate categoriile armei aeriene sunt reprezentate, multi comandanti si extrem de multi aviatori, in primul rand cei aflati nemijlocit in carlingi la comenzile de zbor si tragere. Fapte obisnuite ori deosebite, victorii ori dramatice pierderi, avioanele ce urca pe aripi de incredere, cele ce coboara pe aripile focului nimicitor, totul se cumpaneste si se aseaza in filele acestei carti.
Nu ne propunem un accentuat elogiu, dar sigur ne aflam si in fata preocuparii autorului de a informa cititorul asupra "sortii" postbelice a acestor eroi: temnitele comuniste, canalul mortii, minele de plumb, punerea la index, blamul, batjocura, persecutiile si tinerea pe viata sub supravegherea Securitatii. Toate acestea reprezinta un caz unic pana si in lumea comunista, neexistand niciunde altundeva o asemenea prigoana fata de fostii luptatori aerieni.
Ultimele file dezvaluie mai putin stiuti constructori si realizari aeronautice putin mediatizate, cantonate de-alungul timpului in tinuturile hunedorene. Mai mult insa veti putea afla lecturand cartea.

Cornel Marandiuc-decembrie 1999