HORRIDO-Batalii aeriene pe Frontul de Est

Recenzie: ing. Fazekas Zoltan

Purtand titlul original "HORRIDO - Legicsatak a Keleti Fronton", aceasta carte, publicata de editura OMIKK Budapesta in 1992, este nu numai o lectura placuta ci si un volum cu o mare valoare documentara pentru cei interesati de aviatie.

Rod al documentarii serioase facuta de cei trei autori: Bernad Denes si Mujzer Peter textele si Hangya Janos grafica, lucrarea acopera o zona foarte putin cercetata a istoriei aviatiei si a bataliilor aeriene si anume participarea la luptele purtate pe Frontul de Est a fortelor aeriene a unor state care desi nu au fost mari puteri aviatice militare, au oferit si ele posteritatii eroi si fapte de arme stralucitoare .

Daca in cele cinci decenii scurse de la sfarsitul ultimei conflagratii mondiale literatura de specialitate a abundat in descrierea confruntarilor Bataliei Angliei sau a altor mari batalii din timpul celui de-al doilea razboi mondial, nu s-au spus prea multe despre pilotii unor natiuni mici, cum ar fi Croatia , Romania, Slovacia sau Ungaria, eroi ale caror fapte de arme nu au fost cu nimic mai prejos de cele ale camarazilor englezi, americani sau sovietici. Din pacate in Est nu s-a scris despre ei pentru ca era interzis iar Vestul nu a avut acces la informatii.

Horrido-coperta

De aceea, cartea este un omagiu la adresa acelor tineri, care dupa ce si-au jertfit viata crezand in binele natiunilor lor, au fost lasati prada uitarii in numele unor trecatoare si meschine interese politice.

Lucrarea este structurata in sapte capitole, fiecare dintre ele tratand participarea cate unei forte aeriene la razboiul purtat pe Frontul de Est, dupa cum urmeaza: Fortele Aeriene Finlandeze, Legiunea Aeriana Croata, Fortele Aeriene Regale "Honved" ale Ungariei, Fortele Aeriene Regale Italiene, Fortele Aeriene Regale Romane, Fortele Aeriene Slovace si voluntarii de diverse natii ai Luftwaffe. Trasatura comuna care a determinat prezenta lor in carte este faptul ca fiecare din acestea au luptat alaturi de cel de-al treilea Reich cu cincizeci de ani in urma, participarea lor fiind determinata de circumstantele istorice. Fiecare capitol este bogat ilustrat cu material documentar fotografic in majoritate inedit, marturii vizuale contemporane ale faptelor de arme descrise in text. La capatul fiecarui capitol exista o scurta recenzie in limba engleza a acestuia, facand posibila parcurgerea lucrarii si de cititorii necunoscatori ai limbii maghiare.

Este deosebit de interesanta analiza dotarii tehnice a acestor fortelor aeriene, deoarece, datorita conditiilor specifice, gama avioanelor folosite era deosebit de variata, formata din diverse aparate de zbor aflate in dotarea acestor a la inceputul razboiului, completata cu dotarea impusa de trupele ocupante de origine germana si italiana cat si cu aparatele capturate de la inamic.Cazuri oarecum aparte sunt cele ale fortelor aeriene maghiare, care incepand cu 1939 fabrica o varianta a avionului german Fokker C.V. iar din 1943 sub licenta avioanele Bf-109G si Me 210 Ca-1, cat si cele romane care si-au completat tehnica militara si cu avioanele de productie interna, intre care I.A.R.-80 s-a dovedit a fi un model deosebit de performant, in 1943 trecand la fabricarea sub licenta si a Messerschmitt Bf 109G.

In paginile cartii sunt cuprinse, intr-un stil care depaseste in multe cazuri limbajul sec al documentarului, descrierile unor batalii aeriene pline de eroism, faptele de arme ale unor bravi aviatori, in acelasi timp respectandu-se o cronologie exacta a luptelor de pe Frontul de Est. Este de mentionat exactitatea cu care este tratata evolutia Fortelor Aeriene Regale Romane, incepand cu aparitia lor ca Aeronautica Regala Romana imediata dupa terminarea Primului Razboi Mondial si pana la 23 august 1944, exactitate sprijinita si de faptul ca unul dintre autori, Bernad Denes s-a nascut in Romania, fiind un cunoscator al fenomenului aviatic romanesc.

In concluzie, lucrarea "HORRIDO-Batalii aeriene pe Frontul de Est" este o carte care suplineste in o buna masura spatiile goale ramase in ultimii cincizeci de ani in istoria aviatiei, aduce o binemeritata reparatie memoriei eroilor ramasi prea mult timp necunoscuti fiind un necesar prim pas, demn de a fi urmat si de alti autori.

 

Back cover