Hawker Hurricane Mks I and II

Traducere: ing. Fazekas Zoltan

De importantă vitală pentru reînarmarea britanică
Hurricane a fost primul avion de vânătoare modern al britanicilor. A introdus conceptul de monoplan cu aripile plasate inferior, tren de aterizare escamotabil, si opt mitraliere montate în aripi si care executau foc printre palele elicelor în miscare. Mai putin modern a fost fuselajul de structură de otel acoperit cu pânză, dar acesta asigura o mai usoară constructie si reparare a avionului. Prototipul Hurricane a zburat pentru prima oară în decembrie 1937.

Eroul Bătăliei Angliei
Până la izbucnirea celui de-al doile război mondial, 497 Hawker Hurricane Mk I au fost produse, echipând 18 escadrile britanice. De asemenea au si fost exportate unele exemplare. În ciuda mediatizării mai pregnante a avionelor Spitfire, în Bătălia Angliei Hawker Hurricane a fost cel care a jucat vioara întâi, doborând mai multe avioane inamice decât toate celelalte sisteme de apărare la un loc. Modelul Mks II a devenit învechit la începutul lui 1941. A devenit necesară folosirea unui motor mai puternic. Acesta, combinat cu panouri de aripă interschimbabile pentru diverse variante de armament au dat avionului Hawker Hurricane Mks II o nouă, dar nu foarte lungă tinerete. În 1942 Hawker Hurricane a fost redistribuit ca avion de atac la sol.

Modele principale: Hurricane Mks I (fabricat in Marea Britanie), Hurricane Mk X (varianta canadiană), si modelul îmbunătătit Hurricane Mks II

Beneficiarii principali: Australia, Belgia, Canada, Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Turcia si Iugoslavia.

Detalii Tehnice

 • Modelul: Hawker Hurricane Mk I – avion de vânătoare monoloc;

 • Motoare: 1xRolls Royce Merlin II  1030 CP cu cilindri în linie;

 • Performante
  viteza maximă: 496 km/h la 3050 m
  ascensiune: 3050m în 4 min 15 sec
  plafon de serviciu
  10180 m
  rază de actiune: 845 km

 • Masa în gol: 2151 kg, maximă de decolare: 2820 kg
  Dimensiuni: anvergură: 12.19 m, lungime: 9.55 m, înăltime: 4.07 m, suprafata portantă 23.97 mp;

 • Armament: 8 mitraliere de 7.0 mm

Hawker Hurricane

Nota d-lui Daniel Chirulescu (Canada):
"Avionul Hurricane a fost si in dotarea aviatiei romane. El a sosit in tara,cumparat din Marea Britanie inainte de a intra noi in razboi. Dupa cate imi amintesc,au fost cumparate 12 bucati. Cpt. Agarici ,caruia i s-a facut si un cantec,a doborat cele doua ,sau trei avioane rusesti in apropiera Marii Negre cu un Hurricane. Confirmarea va o poate face si Dl.Comandor Stoian sau Dobran."