De Havilland Mosquito (PR) - avion de recunoastere si observare

Traducere: ing. Fazekas Zoltan

"Ochiul aliatilor"
Mosquito a zburat pentru prima oară în noiembrie 1940 si poseda atât potentialul cât si performantele pentru a se diversifica în o serie de modele cu roluri specializate. Unul din cele mai importante rolouri , desi i s-a acordat o atentie nemeritat de mică, a fost cel a zborurilor de recunoastere fotografică. Primul din această serie a fost prototipul Mosquito PR Mk I. Acesta a fost continuat prin Mosquito PR.Mk IV, dintre care un număr de 32 de exemplare au fost produse ca o conversie a lui B.Mk IV cu motoare Merlin 21s de 1250 CP si 4 camere de fotografiat. Au urmat cinci Mosquito PR.Mk VIII similare, cu mai mult combustibil si motoare Merlin 61, care cu ofereau o performantă îmbunătătită la altitudini mari.

Modele îmbunătătite
Modelul B.Mk IX avea motoare Merlin 72, si 90 de unităti au fost produse sub numele de Mosquito PR.Mk IX. Varianta finală a fost Mosquito Pr.Mk XVI, bazată pe bombardierul B.Mk XVI, având o cabină presurizată care oferea conditii propice echipajului în cazul zborurilor de mare altitudine. Modelele ulteriaore au fost produse în număr mic.

Versiunile principale
Modelul initial-Mosquito PR.Mk IV, Modelul cu supraalimentare in două trepte Mosquito PR.Mk VIII, modelul de mare altitudine Mosquito PR.Mk IX, modelul de mare altitudine definitiv Mosquito PR.Mk XVI, modelul usor cu aripi lungite si motoare Merlin 113s Mosquito PR.Mk 32 fabricat în cinci exemplare, 50 exemplare de Mosquito PR.Mk 34 cu raza foarte mare de actiune, si variantele de după război Mosquito PR.Mk 35 si 40, respectiv F-8 (model SUA)

Beneficiarii principali: Australia, Canada, Marea Britanie, SUA

De Havilland Mosquito

Detalii tehnice

 • Model - de Havilland Mosquito PR.Mk IX, avion de foto-recunoastere biloc;

 • Motoare
  2x Rolls Royce Merlin 72 cu cilindrii în linie de 1680 CP

 • Performante
  Viteza maximă 656 km/h la mare altitudine
  Viteză de ascensiune 869 m/min
  Plafon de serviciu 11580 m
  Rază de actiune 3942 km.

 • Greutate
  în gol  6608 kg, maximă la decolare 9980 kg;

 • Dimensiuni
  lungime: 13.56 m; anvergură: 16.51 m
  înăltime: 3.81 m; suprafată portantă: 42.18 mp.